Herralan Tila

Herralan tilalla Päijät-Hämeessä kasvatetaan hereford- ja limousinrotuista luomupihvikarjaa emolehmätuotannon periaatteiden mukaisesti. Eläinten hyvä ja onnellinen elämä syntymästä aina teurastukseen saakka on Herralan tilalla perusasia, lähtökohta, jonka pohjalta tätä työtä tehdään.

 

Herralan tila on ollut nykyisen suvun omistuksessa 1860-luvulta lähtien. Tällä hetkellä tilaa isännöi Marko Rosenberg perheineen. Tilalla siirryttiin emolehmätuotantoon v. 1994. Charolais-, aberdeen angus ja hereford-risteytysten kautta päädyttiin vähitellen limousin- ja hereford-rotuihin. Puhtaiden yksilöiden ohella karjassa on myös näiden rotujen risteytyksiä. Eläimet ovat nautojen hyvinvointisopimuksen piirissä.

 

Kesällä karjaa laiduntaa peltolaitumien ohella luonnonheinää kasvavilla metsälaitumilla. Kolme pihattoa ulkotarhoineen suojaavat karjaa ja säästävät laitumia sääolosuhteiden ollessa huonot laiduntamiseen. Talvipakkasilla emot saavat poikia lämpimän kivinavetan suojissa. Eläimet ruokitaan oman tilan luomurehuilla, kesäaikaan laidunheinällä ja talvella apila-timotei-säilörehulla sekä kuivaheinällä. Vasikat ovat emojensa seurassa laumassa ensimmäisen laidunkautensa.

 

Herralan tilalla ei ole koskaan nupoutettu vasikoita eikä kastroitu sonnipoikia.

 

Naudat teurastetaan luomuhyväksytyssä, hyvämaineisessa Vainion Teurastamossa Orimattilassa. Lihan paloittelu ja pakkaus ja raakakypsytys (ja tarvittaessa pakastus) tapahtuu luomuhyväksytyssä Heikin Liha Oy:ssä Helsingissä.

 

Herralan tilalta myyntiin tuleva liha on leikkaamossa lihamestarin valvonnassa oikeaoppisesti raakakypsytettyä. Jauheliha valmistetaan ihan tuoreesta ruhosta ja myydään välittömästi tuoreena tai pakastetaan leikkaamossa heti jauhatuksen jälkeen. Tällä varmistetaan jauhelihan paras mahdollinen laatu niin tuoreena kuin pakasteenakin. Herralan tila ei myy vasikanlihaa.

 


Taulukkona 

Lajittelu Laskeva
/ sivu